Marknad Business

Så behåller du fokus på jobbet – och får mer gjort

Senast uppdaterad

Du sitter djupt försjunken i arbete och ditt fokus är bättre än på flera dagar. Den ständigt trogne att-göra-listan blir mindre och mindre och du kan nästan känna hur stressen gradvis lämnar kroppen. Den här känslan är smärre fantastisk, eller hur? Men så plingar mobilen till och en push-notis dyker upp på skärmen. –  Stort rånförsök i Vasastan, eventuella gisslantagna – . ”Oj, Vasastan, det är ju bara några minuter bort!” Du surfar in på Aftonbladet för att läsa mer om vad som hänt. Eller har kanske Expressen hunnit lägga upp mer information? Mycket riktigt, där finns till och med en film från rånförsöket! … så var ditt tappade fokus ett faktum. 

Och om vi ska vara brutalt ärliga här, det krävs sällan ett spännande rånförsök i kvarteret bredvid för att man ska tappa fokus. Ett sms från sambon, en kollega som ställer en snabb fråga eller ett mail som kräver snabbt svar räcker gott och väl för att tappa fokus för några minuter.

Så hur gör man för att slippa förlora sig själv till distraktioner och dagdrömmar? Vi har samlat några av våra bästa tips för att hålla dig fokuserad på jobbet!

Farligt läge  Lära av konkurrenter eller bli den andra följer? Ladda ner guiden

 Lägg bort mobilen – helst upp och ned

”… Jo, fast jag måste ju kunna se om något viktigt händer eller om någon försöker kontakta mig?” Förvisso, men ingen förväntas vara anträffbar 100% av sin arbetstid. Om din arbetsuppgift exempelvis är att skriva klart en artikel, sätt då mobilen på ljudlös under den halvtimme som du uppskattat att uppgiften tar – därefter är det ok att titta till om något akut har hänt! Ta för vana att lägga mobilen en bit ifrån dig, gärna upp och ned så du slipper lockas av Aftonbladets spännande notiser om bankrån, räntefall och krigsförklaringar. Få saker är så viktiga att de inte kan vänta till din nästa jobbpaus!

 1. Sätt upp tydliga mål

Kom inte till jobbet med det ohejdat breda målet: ”Idag ska jag jobba 8 timmar”. Gör en lista på de saker du faktiskt behöver få gjort istället, att sikta mot specifika mål gör dig mindre lättdistraherad och låter dig sjunka djupare in i det där eftertraktade jobbflowet.

 2. Checka av småsakerna först

Att ha en lång lista med småuppgifter hängandes över en kan kännas otroligt stressande. Det är en psykologisk fullträff att starta dagen med att checka av många småuppgifter, det sätter standarden för resten av arbetsdagen! Starta därför med att ta tag i de små, enkla och snabba sakerna först för att verkligen komma in i jobbflowet så tidigt som möjligt.

3. Ta tag i din hatlista

Ring den där jobbiga kunden, börja skriv på den där svåra artikeln eller ta tag i den där uträkningen, så fort du startat den absolut jobbigaste uppgiften känns det plötsligt mycket bättre!

 4. Sociala medier kan vänta – schemalägg tiden

Vänner som skickar roliga länkar, spännande personer som retweetar dina posts och Facebook-chatten som plingar till i tid och otid. Aktivitet i sociala medier är en av de största anledningarna till att vi har svårt att arbeta fokuserat på jobbet eftersom det hela tiden stjäl vår uppmärksamhet utan att vi tänker på det. Måhända aningens förmanande, men här gäller det att vara hård mot dig själv och jobba med din självdisciplin – Du måste inte svara på studs, bestäm istället en speciell tid då du kollar av vad som hänt, förslagsvis vid lunch när du kan släppa jobbet till 100%.

Sätt av en bestämd tid då du kollar av vad som hänt, förslagsvis vid lunch när du kan släppa jobbet helt och hållet för en stund. Att hoppa fram och tillbaka mellan jobb och privatliv fungerar inte så gör dig själv en tjänst och stäng av och stäng ned under tiden du jobbar.

5. Skjut inte upp saker (jo, det är lättare än du tror)

Den absolut största klyschan inom området men också en viktig nyckelspelare i din effektivitet – skulle du aldrig mer skjuta upp saker skulle du upptäcka hur mycket tid du spar på att oroa dig och arbeta runt problemet. Utmana och gör dig själv en tjänst – ta tag i det där som du så länge skjutit upp och hittat ursäkter till, när du väl kan bocka av den där näst intill hemsökta uppgiften kommer du tacka dig själv tio gånger om!

6. Håll det rent och städat

Och då menar vi inte bara att skrivbordet ska vara fritt från bananskal, gamla lunchlådor och post-its från förra månaden, att hålla det städat och snyggt på datorskrivbordet är minst lika viktigt. Varför? När fokuset tryter hittar vi som känt gärna ursäkter till att göra något helt annat som ”behöver göras” och det är här stökigheten kommer in i bilden. Sätt upp rutinen att rensa skrivbordet en gång om dagen. På det sättet slipper du hamna i läget då du tvingas dedikera en hel förmiddag till rensning för att något försvunnit spårlöst i virrvarret.

7. Sätt upp en hjärndöd lista

När energin är som allra lägst och du märker att du står och stampar utan att komma någon vart, ta hjälp av en hjärndöd lista! Listan ska innehålla alla dina absolut enklaste och snabbaste arbetsuppgifter som du kan checka av när de större uppgifterna känns som en mindre bergsbestigning.

8. Ta små pauser

Hjärnan älskar variation, glöm inte att ta små pauser då och då! Gå ett varv runt kvarteret, prata med en kollega eller gå och köp en frukt!

Hoppas listan fick dig motiverad att bli vän med ditt allra djupaste fokus, vi önskar dig ett stort lycka till!

 

Skriven av Fredrik Fernström